Medlemmar

Här listas alla medlemmar i CCC Jönköpings län tillsammans med en kort beskrivning av deras arbete mot klimatneutralitet i dagsläget.

I ett nu färdigställt projekt med Jönköpings kommun, Stallgården Rosariet, har produktion med system Aridum sänkt CO2 utsläppen med 3,3 ton (på 90 m2 betongplatta). Dessutom blev torktiden ner till mattläggningsbar betong endast 2,5 månad.

Vi arbetar med kunskapsuppbyggnad och att öka medvetenheten inom organisationen så att vi gör klimatsmarta val. Bland annat använder vi klimatneutral el på våra byggarbetsplatser, är öppna för nya innovationer, köper färdigkapat och prefabricerat material där vi kan och sorterar avfall vid källan. Vi hållbarhetsrapporterar årligen.

Vi på Blue Wall är i full gång med att byta ut vår bilpark och under 2023 kommer våra första El-servicebilar rulla i Jönköping.

Vidare har vi tagit steget från att jobba med betong och stålstommar mot att hitta lösningar med trä. Under senaste åren har vi hittat lösningar med träbyggnation i bostäder och lager, något vi jobbar vidare med och försöker presentera lösningar för våra kunder som ger ett mindre klimatavtryck.

Vi på Bolid hjälper fastighetsägare att underhålla sina fastigheter. Det är därför viktigt att hållbarhet och långsiktighet står i fokus. Vår styrka är att hjälpa våra kunder ställa rätt krav på leverantörer och partners för att hållbarhetsperspektivet ska följa projektet från start till mål.

BSV Arkitekter och Ingenjörer strävar efter att maximera nytta för uppdragsgivare genom hög arkitektonisk och teknisk standard. Med cirka 100 medarbetare inklusive arkitekter, ingenjörer och planerare fokuserar de på hållbarhet för att skapa sunda miljöer.

Vi är en bransch- och arbetsgivarorganisation som samlar bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder. Våra medlemmar finns i alla storlekar och verkar över hela landet. Vi samordnar färdplansarbetet tillsammans med bland annat Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta, Byggherrarna mm

CA Fastigheter

CHTECH

För att klara omställningen behöver vi bygga smartare genom att dela verktyg och kunskap. Vi hjälper våra kunder att minska sin klimatpåverkan genom vårt produktutbud och tjänster där vi ökar andelen elektrifierad flotta, erbjuder digitaliserade lösningar och ökar vår produktflotta inom Eco choice.

Vi är en regional motor och pådrivande kraft för att göra Jönköpings län klimatsmart och hållbar. Grunden i vårt uppdrag är att skapa goda förutsättningar för regionen, kommunerna och näringslivet att ställa om till en miljömässigt hållbar verksamhet och klimatsmart vardag.

Vi är Jönköpings enda industriella Träbyggare, vi tillverkar Prefabväggar, Utfackningsväggar, bjälklag/takkassetter och moduler, allt i trä. Våra produkter går främst till större byggare och fastighetsägare i hela Södra Sverige.

Vi tror på det hållbara industriella byggandet i trä.

Junehem

Jönköpings kommun kommer under 2023 bland annat att fokusera på möjligheter till ökat återbruk av byggvaror och vidareutveckling av pågående energieffektivisering. De pågående arbetena med stomjämförelser och klimatberäkning av byggprojekt i projekteringsskedet kommer fortsätta med målsättningen att uppnå klimatneutral byggnation.

JKPG Fast stävar efter att vara en långsiktigt hållbar fastighetsägare genom att bland annat använda våra resurser så effektivt som möjligt. Detta styrs genom tydliga energimål och processer för att minska den totala förbrukningen i våra fastigheter genom bland annat driftsoptimering, smarta investeringar, återbruk och ny energieffektiv teknik.

Lars Bovin Byggprojektledning

Lars Bovin Byggprojektledning – arbetar med projektledning och utbildning, försöker just nu påverka byggsektorn att bygga mer klimatsmarta grunder/platta på mark genom att använda system Aridum tillsammans med ”grön betong”.

Just nu pågår arbete för att öka mätbarheten för klimatpåverkan av vår skadereglering. Vi arbetar också med cirkulär skadereglering, exempelvis för småelektronik och vattenskadade parkettgolv. Vi arbetar ständigt med att påverka och ställa krav på vår värdekedja, till exempel i vår aktieportfölj.

NCC

Hållbarhet och klimat är integrerade delar av NCC:s arbetssätt och byggprocess. Från de inledande samtalen där vi diskuterar projektets hållbarhets- och klimatmål, genom planerings- och projekteringen där vi med stöd av klimatberäkningar kan analysera olika val och lösningar som är bra ur ett klimatperspektiv och samtidigt ekonomiskt och praktiskt gångbart för projektet, till själva produktionen med ambitionen att minska klimatpåverkan.

Nybygget Produktion är ett byggföretag som levererar totalentreprenad främst bostadshus. Vi bygger hus med förnyelsebara/cirkulära material. Vi använder skumglasgrus i grunden och träfiberisolering i väggar och tak. Vi tänker trä och ärliga material i förstahand.

Regionfastigheter ska bygga nya lokaler till Habiliteringscentrum i Värnamo med planerad byggstart i slutet av 2023. Byggnaden planeras få trästomme, solceller på taket och en fin ängsmiljö på utsidan.

Don’t lose it – Reuse it
Vårt system skapar kontroll över lastbärare och säkrar det cirkulära flödet. Lastbärare som återanvänds istället för att bli en engångsprodukt minskar inte bara kostnader och logistikproblem, utan bidrar också till att minska CO2-utsläppen – samt ett stort resursslöseri.

Sundh Arkitektur

Sundh Arkitektur arbetar med olika typer av ombyggnadsprojekt där det finns möjlighet att förädla det som redan är byggt. Genom att återbruka byggnaden och ge den en ny funktion minskas behovet att producera nya byggmaterial, och därmed minskas även klimatavtrycket. Genom dialog med beställaren ökar medvetenheten kring hållbarhetsfrågorna.

Hållbarhet är affärskritiskt för Sweco. På alla verksamma marknader har vi ett stort engagemang för att tillsammans med våra uppdragsgivare bidra till att planera och utforma framtidens hållbara samhällen och städer. Sweco har som mål att vara klimatneutral 2040, delmål är en fossiloberoende fordonsflotta 2023 och en fossilfri kontorsdrift 2030.

Swegons mål är att minska energianvändning samt utsläpp av växthusgaser (Scope 1 och 2) med 5 procent relaterat till sin omsättning årligen. Vidare arbetas det med att EPD dokumentera våra produkter där vi kommit en bra bit på vägen. I början av 2023 kommer första leveransen återvunnet stål och som är tillverkat av 100% förnybar energi, vilket bidrar till stål med avsevärt lägre klimatavtryck än tidigare.

SMUAB är ett helägt kommunalt bolag vars syfte är att leda och driva fram stadsomvandlingen i Södra Munksjöområdet. Vi vill bygga en hållbar stad med en fysisk miljö som inspirerar till möten mellan människor och ger tillgång till grönska. Vi har ett hållbarhetsprogram och blå- och grönstrukturstrategi som vi och alla andra området förhåller oss till. 

Vi jobbar kontinuerligt med energiåtgärder. Just nu är stort fokus på utbyte av belysning till LED, inventering inför utbyte av ventilationsfläktar, översyn och justeringar av värmekurvor. Vi är också i en expansiv fas i våra fastigheter. Behovet av nya verksamhetslokaler samt renovering av befintliga är stort. Våra första byggnader med trästommar håller på att byggas just nu

År 2040 är vår vision att vara klimatpositiva om 5%. Under år 2023 kommer vi exempelvis att fokusera på att påbörja en återbruksstrategi, inventera Vätterhems fastighetsbestånd för att hitta lösningar för klimatanpassning, utöka vår produktion av förnybar energi och tillsammans med våra entreprenörer utbilda oss i klimatkalkyler.

Bygger första logistikfastigheten med trästomme. Säkerställer att gipsspill kommer tillbaka till gipsåtervinning. Arbetar aktivt med minskat byggavfall, med mål att i projekt nå 70 % material-återvinning för avfallet. Arbetar aktivt med materialval för minskad klimatpåverkan i byggprojekt