Nätverk i Sverige

Runtom i Sverige finns det en rad nätverk av liknande karaktär. Alla jobbar med samma fråga – att vi ska snabba på omställningen till att bli klimatneutrala, men arbetssätt, krav och deltagare skiljer sig lite mellan nätverken. Här finns hur mycket bra kunskap som helst att hämta, klicka gärna runt och läs mer!

Vi ställer oss bakom att Malmö ska ha en klimatneutral bygg- och anläggningssektor senast år 2030. Vi åtar oss därför att stegvis implementera det övergripande målet och löftena i våra egna verksamheter.

Kraftsamlingen samlar företag och branschorganisationer, kommuner och kommunalförbund, högskolor och institut, föreningar och andra organisationer i Västra Götaland som vill ta ställning och bidra i omställningen till en klimatsmart region.

Mot en halverad klimatpåverkan för hela bygg och fastighetssektorns värdekedja år 2030 och en klimatneutral värdekedja i bygg och fastighetssektorn senast år 2045.

GodaHus är en ideell förening som bildades 2009 med syfte att minska bygg- och fastighetssektorns klimatpåverkan i Kalmar-, Kronoberg och Blekinge län.

Fastighetsnätverket drivs under föreningsliknande former med våra medlemmar och finns till för dig som arbetar med energi- och miljöfrågor inom fastighetsbranschen. Våra medlemmar är fastighetsägare, byggföretag, konsulter och leverantörer i Örebro län.

ByggDialog Dalarna är en ideell förening med fokus att ligga i fronten av hållbar utveckling. Vi är en branschförening för bygg- och fastighetssektorn i Dalarna med uppdraget att stötta och utveckla branschen mot ett mer hållbart byggande. 

Föreningen Hållbart byggande i Värmland samlar företag, kommuner, organisationer och privatpersoner som på detta sätt vill bidra till ett mer hållbart byggande. Vi sprider information och inspiration genom seminarier, studiebesök, mässor och utbildningar. Vi tar initiativ till samarbeten mellan medlemmarna, med parter runt om i Sverige och även utomlands. 

Medlemmar i nätverket vill tillsammans i en pågående process medverka till att allt planerande, byggande och förvaltande i Umeå ständigt förbättras och utvecklas i en hållbar riktning till nytta för människor, samhälle och miljö.

Klimatarena Stockholms klimatlöfte är en gemensam målsättning för att accelerera klimatomställningen i Stockholms län. Inom fokusområde bygg och anläggning är ambitionen att gå före och halvera utsläppen till 2030 i Stockholms län.  

End-of-Waste är ett nationellt nätverk av ca 300 experter aktiva i planering, tillsyn, beställning, produktion och återvinning inom anläggningsindustrin med en gemensam ambition att skapa cirkulära materialflöden med skydd för människor och miljö. Vårt främsta verktyg är kunskapsutbyte genom expertsamtal och workshops på hög teknisk nivå.

 

46 lokala aktörer med cirka 38 000 anställda som samarbetar för klimatdriven affärs- och verksamhetsutveckling skapar kraft. Arbetssättet har inspirerats av FN:s klimatkonvention och bidrar till Uppsalas klimatomställning.

 

Cleantech Östergötland har aktivt medverkat i det regionala utvecklingsarbetet i Östergötland sedan mitten av 2000-talet. Cleantech Östergötland har länge fungerat som en neutral arena för näringslivet, offentligheten och akademin att mötas på, där den gemensamma nämnaren är viljan att lösa samhällets miljöutmaningar med hjälp av kunskap och miljöteknik.

 

S2C (ej ett nätverk utan ett skandinaviskt projekt)

Scandinavian Sustainable Circular Constructions partners skulle vara föregångare inom hållbart och cirkulärt offentligt byggande eftersom det är absolut nödvändigt. Det fanns ett behov av att utveckla metoder och bästa praxis för att inspirera andra och göra det mer transparent var och hur man får mest hållbart byggande för pengarna.

Projektet pågick från oktober 2019 till september 2022 och det finns mycket kunskaper att hämta på sidan.